Geschiedenis van Groot-Londerzeel

De huidige gemeentegrenzen van Londerzeel zijn het resultaat van de fusie in 1976 van de deelgemeenten Londerzeel, Malderen en Steenhuffel. Hieronder vindt u per deelgemeente een gedetailleerde beschrijving van de geschiedenis van deze verschillende gemeenten.

Geschiedenis van Londerzeel

Aangenomen wordt dat de deelgemeente Londerzeel ontstaan is bij de burcht van de Berthouts, op het kruispunt van de wegen Asse-Mechelen en Grimbergen-Puurs.
lees meer ..

Geschiedenis van Malderen

Net als Steenhuffel lag Malderen op de vermoedelijke oude heirbaan van Asse naar Antwerpen ( zie Steenhuffel ) . Malderen vormde een parochie met Opdorp tot in 1732 . Malderen is de bakermat van het geslacht Marselaere.
lees meer ..

Geschiedenis van Steenhuffel

Steenhuffel en Malderen liggen vermoedelijk op de oude heirbaan van Asse over Hellegat Niel , aan de overgang van de Rupel , richting het Steen  in Antwerpen. Op deze weg sloot de baan van Sint-Gillis Dendermonde  , een Merovingische site , aan in Malderen.
lees meer ..

Geschiedenis van Geschied- en Heemkundige Kring van Londerzeel

In september 1983 liet Hendrik Sarens de wateringen en de grote vijver van de Bogaarden, de site van het oude “Oudenhoven” ruimen. Frans Van Bellingen, voorzitter van Verbond voor Heemkunde Vlaams-Brabant, en Flor De Smedt, voorzitter van Ascania brachten samen met Frans Vranckaert een bezoek aan de site.
lees meer ..